Желязков е обвинен за това, че в периода 27 април - 12 май 2013 г. в София, като главен секретар, с цел да набави облага за "Мултипринт" ООД, не е изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към Министерски съвет по отношение на изпълнението на задълженията на фирмата.

Голямо количество годни и бракувани бюлетини бяха разкрити при акция на прокуратурата и ДАНС в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев - "Мултипринт" на 10 май.

"Мултипринт" ООД е имала договор за изработка и доставка на 8 343 000 броя бюлетини за гласуване, уточниха от прокуратурата. В техническите спецификации към проведената поръчка са били заложени допълнителни изисквания за печатницата, сред които строг контрол върху отпечатаните бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък.

Въпреки задълженията си по Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация и след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния премиер Марин Райков, Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък.

Бившият главен секретар не е осигурил и строга отчетност върху чистия тираж бюлетини.

"Чистият тираж подлежи на строга отчетност, като количествата се заприходяват за всяка отделна бройка. Предаването на съответния получател (министерство/областна администрация) става с приемо-предавателен протокол с означаване на точния брой бюлетини. Не се допуска попадането на бюлетини в случайни лица", мотивират се още от държавното обвинение.

От там подчертават, че технологичният брак (макулатура) се съхранява в печатницата, при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключване на изборите, което не е направено.

Според прокуратурата от това са настъпили немаловажни вредни последици - възникнали са обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в България.

Росен Желязков е с мярка за неотклонение "Подписка".

Хронология на скандала с бюлетините